Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Edukacijska jutra

“Edukacijska jutra” u okviru Festivala židovskog filma Zagreb

Zadnja izmjena: 21. Prosinac 2010.

U okviru programa Festivala židovskog filma Zagreb od 2009. godine provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan “Edukacijska jutra“. Cilj je projekta upozoriti mlade na zla koja su se za vrijeme Drugoga svjetskoga rata događala ljudima koji nisu bili iste vjere, nisu bili pripadnici istoga naroda ili su bilo čime odudarali od zacrtanoga, nacističkom umu prihvatljivoga tipa čovjeka. Naglasak se stavlja na patnje Židova kao na zajednicu koja je najviše propatila za vrijeme Drugoga svjetskoga rata te koja je dužna, zbog nesreće koju su njezini pripadnici doživjeli, stalno i uvijek učiti mlade o tom da se zlo nikada ne ponovi te da se, uz bogatstvo različitosti, može stvarati bolji, tolerantniji i ugodniji svijet. Obveza je to prema milijunima života koji su nestali zbog bezumnih ideja jednoga razdoblja novije povijesti. Naša su Edukacijska jutra pokušaj vraćanja njihova dostojanstva i prenošenje njihove poruke. Do sada je u programu sudjelovalo 3.500 učenika i studenata.

Dva edukacijska jutra

U sklopu nadolazećeg festivala, 23. svibnja i 26. svibnja 2011. organiziramo dva edukacijska jutra;

prof. Frank Stern

Na prvom, 23. svibnja, gost predavač je profesor Frank Stern svjetski autoritet s područja povijesti i filma profesora filma, moderne njemačke povijesti i kulture, direktor Centra za njemačke studije i austro-njemačke studijske programe na Sveučilištu u Beer-Shevi u Izraelu te gostujući profesor na Sveučilištu Columbia u New Yorku, Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, Humboldtovu sveučilištu u Berlinu i Sveučilištu u Beču.

Pozivamo vas da budete dijelom jedinstvenoga predavanja na temu Žene u Holokaustu te da sudjelovanjem u diskusiji pomognete u širenju tolerancije i prihvaćanja različitosti. U sklopu programa prikazat će se dva kratka filma:

Prisustvo ženstvenosti / A Feminine Presence

Francuska 1987., režirao Eric Rochant, 16 min
Mlada žena odsjeda nekoliko dana u stanu pisca kojega ne poznaje. Dolazi s dva kovčega koji izgledaju živo. Jedan sadrži minijaturnu sinagogu, a drugi žive ruke. Ta su dva kovčega metafora za sjećanje te život židovske kulture i religije koje su nacisti htjeli uništiti. Film je dobio nagradu César 1987. godine.

Recite svojoj djeci / Tell your children

Mađarska 2004., režirao: Andras Salamon, 5 min
Film započinje masovnim ubojstvom koje su nacisti proveli u siječnju 1945. na obali rijeke Dunav u Budimpešti. Preživjela je samo četverogodišnja djevojčica, koju pratimo kako stari dok hoda uz Dunav. Sada već kao stara žena mora se suočiti s huliganima. Njezino lice i pogled prošarani su sjećanjem i prošlošću.

g. Branko Lustig

Na drugom edukacijskom jutru, učenicima viših razreda osnovnih škola će gospodin Branko Lustig slavnogi hrvatskog producent i dvostruki dobitnik nagrade Oscar na temu Holokausta. Gospodin Lustig će djeci, na njima razumljiv način, pripovijedati o svojem iskustvu u zloglasnom koncentracijskom logoru te će ih upozoriti na važnost tolerancije i mirnoga suživota među pripadnicima različitih nacionalnosti i religija. Pozivamo vas da sudjelujete na predavanju jednoga od najpoznatijih Hrvata u svijetu i čovjeka s golemim životnim iskustvom te otvoreno diskutirate s njim.

U sklopu predavanja prikazuje se i dokumentarni film

Unutar Hanina kovčega

To je dirljiva priča o dvoje djece koji su odrasli za vrijeme Drugoga svjetskog rata u tadašnjoj Čehoslovačkoj i strašnim iskustvima kroz koja su prošli samo zato što su bili rođeni kao Židovi. Radnja polazi iz sadašnjosti kada skupina japanskih učenika i njihova učiteljica Fumiko Ishioka koriste kovčeg koji potječe iz nacističkoga logora smrti da bi saznali o životu njegove vlasnice, Hane Brady, Židovke koja je bila zarobljena kao dijete tijekom Drugoga svjetskog rata. U ožujku 2000. godine taj je kovčeg stigao u Dječji obrazovni centar o Holokaustu u Tokiju. S vanjske strane kovčega bijelom je bojom bilo napisano sljedeće: Hana Brady, 16. svibnja 1931. godine i Waisenkind – njemačka riječ za siroče. Učenici koji su ugledali izloženi kovčeg bili su puni pitanja. Tko je bila Hana Brady? Što joj se dogodilo? Od Fumiko Ishioke, njihove učiteljice i direktorice centra, tražili su da pronađe odgovore na ta pitanja.

Svoja mjesta rezervirajte na obrazovanje@jff-zagreb.hr / Ulaz slobodan.