Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Program festivala

Tema festivala: “Žene u Holokaustu”

Zadnja izmjena: 6. Prosinac 2010.

Zagreb je domaćin jedinstvenog filmskog festivala na svijetu, jedinog  koji svojim bogatim programom, kroz filmske projekcije, glazbene događaje, druženja sa svjetski poznatim redateljima, producentima i glumcima, promovira židovsku kulturu ali i zagovara multikulturalni dijalog te filmom educira o Holokaustu, toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Sve projekcije na Festivalu židovskog filma održavaju se u ambijentu  kina „Europa“, jednog od najljepših i najstarijih art kina na ovim područjima. Ljubitelji filma tijekom cijeloga dana u prilici su uživati u besplatnim projekcijama ponajboljih filmskih djela , a navečer u glazbenim događanjima.

I ove godine očekuje nas 40-tak filmova u kategorijama kratkometražnog, dokumentarnog i igranog filma, visoke umjetničke vrijednosti. Sve projekcije prilagođene su i gostima iz inozemstva, uz prijevode na engleskom jeziku. Počasni predsjednik Festivala židovskog filma je gsp.Branko Lustig, producent ovjenčan dvama Oscarima za filmove „Šindlerova lista“ i „Gladijator“.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj organiziran 2007. godine. Prve je godine trajao tri dana, a sljedeće dvije produljen je na pet dana. Interes javnosti iz godine u godinu raste, tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini taj broj narastao na gotovo 7.000 posjetitelja i sudionika u programu što je prikazano u postotcima povećanje od 350% u svega četiri godine.

Peti festival židovskog filma održat će se u kinu Europa u terminu od 22. do 28. svibnja 2011. godine u Zagrebu. Ove je godine tema “Žene u Holokaustu“ i bit će posvećen svim ženama koje su bile prisiljene nositi se svojom snagom, hrabrošću i smjelošću sa svim strahotama Drugoga svjetskog rata. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa u sedam dana trajanja festivala prikazat ćemo četrdesetak filmova hrvatske i strane produkcije u kategorijama kratkog, dokumentarnog i igranog filma. Odabrani filmski program većim dijelom nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala te se Festival židovskog filma Zagreb već do sada može ponositi uglednim filmskim stvaraocima iz cijelog svijeta koje je proteklih godina imao prilike ugostiti.