Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Tko je tko

Organizator: Udruga Festival suvremenog židovskog filma

Zadnja izmjena: 12. Prosinac 2010.

BRANKO LUSTIG

(Osijek, 1932.)  počasni predsjednik Festivala

Najpoznatiji je kulturni poslanik Republike Hrvatske u svijetu te brojnim svjetskim nagradama nagrađivani producent (Oskar za filmoveSchindlerova lista i Gladijator). Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu koji kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao pomoćnik direktora Jadran filma te je sudjelovao na gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije.  U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott i ostali.

U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat od Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu.

Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu predsjednika festivala.

NATAŠA POPOVIĆ

(Zagreb, 1974.) direktorica Festivala

Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer dizajn. Dugi niz godina djeluje u struci, a svoju ljubav prema filmu koristi i usmjerava kroz organizaciju Festivala židovskog filma. Na inicijativu i prijedlog Vesne Domany Hardy, 2007. godine, prihvatila je poziv te u suradnji s UK Jewish Film Festivalom iz Londona pokreće prvi Festival židovskog filma u regiji. Od 2007. godine svoje djelovanje u potpunosti posvećuje organizaciji i razvoju filmsko-festivalske scene u Zagrebu i šire.

Staša Čelan

(Split, Hrvatska 1969.) menadžer projekta međunarodne filmske radionice Talent Workshop

Nakon završene osnovne i srednje škole u Splitu dolazi u Zagreb na studij filmske i TV montaže pri Akademiji dramske umjetnosti. Do danas  se potpisuje kao montažer na 6 dugometražnih igranih filmova („Puna kuća“, Da mi je biti morski pas“, „Ante se vrača kući“, „04“, „Najveća pogreška Alberta Einsteina“, „Zagorka“), dugometražnih dokumentaraca („O kravama i ljudima“, „Život na svježem zraku“, „Sevdah“), igranih serijala (“Vjerujem u anđele”) te desetke kratkih dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Usporedno s filmskim djelovanjem aktivno se bavi i TV formama, režira i montira brojne glazbene spotove, reklame, namjenske filmove, režira TV emisije (“Po ure torture“, “Ništa osobno“…).

2000. godine osvaja posebnu nagradu za režiju filma „Milenij“ na Požeškom festivalu jednominutnog filma. Svojedobno je pisao filmske osvrte u „Hrvatskom filmskom ljetopisu“ i „Hrvatskom vijencu“. Već 15 godina aktivan je u Kino klubu Zagreb kao predavač na filmskim radionicama i mentor mladim filmašima. Održava filmske radionice diljem Hrvatske, najčešće u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, Agencije za odgoj i obrazovanje, Narodnog sveučilišta Dubrava, te već spomenutog Kino kluba Zagreb. Od početka do danas održao je preko stotinu filmskih radionica… Uz Irenu Marković, osnivač je mlade filmske produkcijske kuće „Focusmedia“ d.o.o. usmjerene prvenstveno na proizvodnju nezavisnih filmskih uradaka.

U 2010. godini aktivno se uključuje u organizaciju Međunarodne filmske radionice Talent Workshop i postaje menadžer projekta.

dr.sc. IVANA KURTOVIĆ BUDJA

(Split, 1972.) voditeljica edukacije o holokaustu

Diplomirala je 1997. kroatistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Profesor je hrvatskoga jezika i književnosti. Godine 2003. je magistrirala, a 2009. doktorirala na području dijalektologije hrvatskoga jezika. Zaposlena je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Članica je Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture RH. Osim znanstvenim radom, bavi se raznim oblicima aktivizma (npr. očuvanje baštine, materijalne i nematerijalne). Sudjeluje u obrazovnim emisijama HRT-a.

voditelj projekta

Sanjin Kaštelan

koordinator filmskog programa

Ena Schulz

Janja Pilić

koordinator edukacijskog programa

Luka Rinčić

kreativni supervizori međunarodne filmske radionice

Marina Andree Škop
Marko Škop

oblikovanje logotipa, špice, plaketa

Mirko Ilić, mirkoilic.com

izrada internet stranice

Dario Devčić

sponzori

Zahvaljujemo svim našim sponzorima. Cijeli popis sponzora pogledajte ovdje.