Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

O festivalu

Peti Festival židovskog filma u Zagrebu

Zadnja izmjena: 8. Prosinac 2010.

Festival židovskog filma Zagreb

Zagreb će u svibnju ove godine biti petu godinu za redom domaćin jedinstvenoga filmskog festivala na svijetu posvećenog Holokaustu, jedinog koji svojim bogatim programom, kroz filmske projekcije, glazbene događaje, druženja sa svjetski poznatim redateljima, producentima i glumcima, promovira židovsku kulturu ali i zagovara multikulturni dijalog te filmom educira o Holokaustu, toleranciji i zajedničkim vrijednostima kao temeljima sretnog suživota u nacionalno i vjerski različitim okruženjima. Filmovi iz kategorije kratkog, dokumentarnog i igranog filma, čine filmski program koji je podijeljen u dva dijela. Prvi dio čine filmovi koji obrađuju teme Holokausta najvećim dijelom programski usklađeni s temom kojoj je festival posvećen, a drugi su dio noćne projekcije suvremenog židovskog filma, najčešće izraelske produkcije. Do sada smo festivale posvetili najnemoćnijim žrtvama, djeci stradalnicima svih ratova, Festival u 2010. godini bio je posvećen Pravednicima među narodima, ljudima koji su spašavajući za vrijeme Holokausta ugrožene ljudske živote, pri tome riskirajući vlastiti život i živote svojih bližnjih, pokazali da nema toga zla koje dobro ne može pobijediti. Festival židovskog filma dodijelio je pravednicima iz Hrvatske te nekolicini kraljevskih obitelji (Bugarska, Maroko i Danska) plakete za hrabrost i plemenitost koju su pokazali tijekom bezumnog dijela povijesti čovječanstva. Festival za svoje posjetitelje osigurava besplatne projekcije cijeloga filmskog programa te su sve projekcije prilagođene i gostima iz inozemstva, uz prijevode na engleskom jeziku. Počasni predsjednik Festivala židovskog filma je gsp. Branko Lustig, producent nagrađen dvama Oscarima za filmove “Šindlerova lista” i “Gladijator”.

Festival židovskog filma Zagreb prvi je put u Hrvatskoj i Jugoističnoj Europi organiziran 2007. godine. Prve je godine trajao tri dana, a sljedeće dvije proširen je na pet dana. Interes javnosti za festival iz godine u godinu raste, tako je od prve godine kad je broj posjetitelja bio 2.000, u četvrtoj godini taj broj narastao na gotovo 7.000 posjetitelja i sudionika u programu, što je prikazano u postotcima povećanje od 350% u svega četiri godine. Festival ima potporu Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Grada Zagreba, kao i drugih državnih i gradskih institucija te gospodarskih subjekata.

Peti festival židovskog filma

Peti festival židovskog filma održat će se u kinu Europa u terminu od 22. do 28. svibnja 2011. godine u Zagrebu. Organizirat će se na temu “Žene u Holokaustu” i bit će posvećen svim ženama koje su bile prisiljene nositi se svojom snagom, hrabrošću i smjelošću sa svim strahotama Drugoga svjetskog rata. Na filmskom platnu zagrebačkog kina Europa u sedam dana trajanja festivala prikazat ćemo četrdesetak filmova. Odabrani filmski program većim dijelom nosi i renomirana filmska priznanja sa svjetskih festivala te se Festival židovskog filma Zagreb već do sada može ponositi uglednim filmskim stvaraocima iz cijelog svijeta koje je proteklih godina imao prilike ugostiti.