Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Sierra Leone’s Refugee All Stars

Objavljeno 10. Lipanj 2011.
Sierra Leone’s Refugee All Stars

Zagreb, 10. lipnja 2011. – Povodom Svjetskog dana izbjeglica UNHCR Hrvatska organizira prikazivanje dokumentarnog filma pod nazivom “Sierra Leone’s Refugee All Stars” koje će se održati u Kinu Europa, u Zagrebu, 16. lipnja. “Sierra Leone’s Refugee All Stars” radnjom prati glazbenu skupinu kroz više od tri godine, od gvinejski izbjegličkih logora pa sve do povratka u ratom razoreni Sierra Leone, gdje napokon ostvaruju san snimanja svog prvog studijskog albuma. Cilj UNHCR-a je podizanje svijesti u hrvatskoj javnosti o globalnom problemu izbjeglica, a naročito među umjetnicima (glazbenicima, tekstopiscima, filmašima, glumcima i producentima) kako bi svoj talent stavili u službu onih koji su raseljeni i ranjivi u svijetu.

Website

http://www.refugeeallstars.org

Tijekom devedesetih, zapadnoafrička zemlja Sierra Leone našla se uslijed krvavog i stravičnog rata koji je uzeo živote milijuna ljudi. Napad na Freetown izazvao je panični masovni egzodus tisuće civila koji bježe iz regiji i na kraju se smještaju u susjednu Gvineju i tamošnje izbjegličke kampove.

Vođa grupe Ruben Koroma i njegova supruga Grace našli su se tako u izbjegličkom kampu Kalia u blizini granice sa Sierra Leoneom. Ubrzo je postalo jasno kako neće tako skoro natrag u domovinu te se združuju s još jednim glazbenikom u kampu, Francisom Johnom Langbom (Francom) i kreću s glazbenim uveseljavanjem ostalih izbjeglica. Nakon što im je «Kanadska agencija za pružanje humanitarne pomoći» donirala dvije dotrajale električne gitare, mikrofon i slabo ozvučenje, Sierra Leone’s Refugee All Stars je rođen.

Američki filmaši Zach Niles i Banker White zajedno s kanadskim glazbenikom Chrisom Velanom, susreli su bend te su bili toliko inspirirani njihovim priču da su ih  tri godine pratili iz kampa u kamp gdje su Sierra Leone’s All Stars Refugee donosili toliko potrebnu radost ostalim izbjeglicama sa svojim iskrenim i toplim nastupima. Rat u Sierra Leoneu završio je 2001. godine  i nakon nekog vremena All Stars se vratio u Freetown, gdje su se sastali sa starim  glazbenim prijateljima koji su se, na kraju,  pridružili rotirajućem članstvu skupine.

Upravo u tim kolibicama prekrivenim limenim krovom, toliko karakterističnim za freetownski geto Sierra Leone’s Refugee All Stars su snimili pjesme koje su, uz unplugged snimke iz izbjegličkih kampova, činile temelj za njihov debitantski album, «Living Like a Refugee», izdan pod nezavisnom kućom Anti 2006. godine.

Dokumentarni film «Sierra Leone’s Refugee All Stars» koji vjerno prikazuje ovu sagu u pokretu postigao je ogroman uspjeh i predstavio je svijetu ličnosti i dramatične priče iza benda, kao i odmah privlačnu glazbu.

Unatoč njihovom uspjehu i završetku rata, postalo im je jasno kako Sierra Leone čeka još čitavi niz izazova. Oružje kojim se koriste je glazba, a njihove poruke, ispunjene kritikom i osudom za nedjela ipak odišu i pozitivnošću i nadom.

Trailer: