Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Unutar Hanina kovčega

 R. Larry Weinstein, Dokumentarni, 75 min.

edukacija-o-holokaustu-branko-lustig vlcsnap-2011-04-26-12h36m41s80 vlcsnap-2011-04-26-12h20m21s62 vlcsnap-2011-04-26-12h19m57s42 vlcsnap-2011-04-26-12h02m30s71

O filmu

U sklopu 5. Festivala židovskog filma Zagreb održat će se predavanje za osnovne škole

Branka Lustiga

slavnoga hrvatskog producenta i dvostrukoga dobitnika nagrade Oscar na temu Holokausta. Gospodin Lustig će djeci, na njima razumljiv način, pripovijedati o svojem iskustvu u zloglasnom koncentracijskom logoru te će ih upozoriti na važnost tolerancije i mirnoga suživota među pripadnicima različitih nacionalnosti i religija. Pozivamo vas da sudjelujete na predavanju jednoga od najpoznatijih Hrvata u svijetu i čovjeka s golemim životnim iskustvom te otvoreno diskutirate s njim.

U sklopu predavanja prikazuje se i dokumentarni film

Unutar Hanina kovčega

To je dirljiva priča o dvoje djece koji su odrasli za vrijeme Drugoga svjetskog rata u tadašnjoj Čehoslovačkoj i strašnim iskustvima kroz koja su prošli samo zato što su bili rođeni kao Židovi. Radnja polazi iz sadašnjosti kada skupina japanskih učenika i njihova učiteljica Fumiko Ishioka koriste kovčeg koji potječe iz nacističkoga logora smrti da bi saznali o životu njegove vlasnice, Hane Brady, Židovke koja je bila zarobljena kao dijete tijekom Drugoga svjetskog rata. U ožujku 2000. godine taj je kovčeg stigao u Dječji obrazovni centar o Holokaustu u Tokiju. S vanjske strane kovčega bijelom je bojom bilo napisano sljedeće: Hana Brady, 16. svibnja 1931. godine i Waisenkind – njemačka riječ za siroče. Učenici koji su ugledali izloženi kovčeg bili su puni pitanja. Tko je bila Hana Brady? Što joj se dogodilo? Od Fumiko Ishioke, njihove učiteljice i direktorice centra, tražili su da pronađe odgovore na ta pitanja.

Svoje mjesto rezervirajte na obrazovanje@jff-zagreb.hr / Ulaz slobodan.

  • Naslov: Unutar Hanina kovčega
  • Redatelj: Larry Weinstein
  • Zemlja: Kanada / Češka
  • Godina: 2009
  • Trajanje: 75 min.
  • Žanr: Dokumentarni

Nagrade

  • Winner, Audience Award - Minneapolis Jewish Film Festival
  • Winner, Audience Award - Rockland County Jewish Film Festival

Trailer