Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Ne zovi to Heimweh

 R. Thomas Halaczinsky, Dokumentarni, 60 min.

sl2 sl3 sl4 sl6

O filmu

Grci je nazivaju nostalgijom, neutaživu žudnju za povratkom – na njemačkom “Heimweh”. Ovaj dokumentarac donosi priču o Margot Friedlander i njezinoj cjeloživotnoj potrazi za domom i identitetom. Margot je gotovo 60 godina živjela dobrim životom u New Yorku. Rođena u obitelji više srednje klase u Berlinu, emigrirala je u Sjedinjene Države 1946. zajedno sa svojim mužem Adolfom Friedlanderom. Oboje su preživjeli Holokaust. No obje njihove obitelji brutalno su ubijene. Margot i Adolf nisu željeli pričati o svojoj boli, koju su smatrali privatnom, no koja ih je i zbližavala. Kada joj je muž preminuo prije pet godina, Margot je izgubila osobu koja joj je davala snagu i svrhu u životu. Margot sa 78 godina kreće na put potrage za sobom i svojim identitetom dok se priprema na povratak u Berlin.

  • Naslov: Ne zovi to Heimweh
  • Redatelj: Thomas Halaczinsky
  • Zemlja: SAD
  • Godina: 2004
  • Trajanje: 60 min.
  • Žanr: Dokumentarni