Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Lea i Daria

 R. Branko Ivanda, Dokumentarni, 55 min.

Ivica i Marica Lea i Darija potpisi iz dnevnika A4_letakLEA&DARIJA-2

O filmu

Od 1933. do 1941. godine, u okviru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, postojalo je kazalište za djecu – Dječje carstvo. Dvije dječje zvijezde pune kazališta. Traži se karta više, a njima proriču svjetsku karijeru.

To su djevojčice Lea Deutsch i Daria Gasteiger, među kojima se razvija osobna kompeticija, ali i prijateljstvo. Posebno je uspješan bio njihov zajednički nastup u Humperdinckovoj opereti Ivica i Marica.

Dolaskom nacista, prestaje i rad Dječjeg carstva. Obitelj Deutsch je konvertirala sa židovstva u katoličanstvo, ali im to nije pomoglo. Lea, hrvatska Shirley Temple, umrla je u groznim uvjetima vagona dječjeg transporta za Auschwitz.

Nakon višegodišnjeg istraživanja za potrebe ovog filma, pronađena je Daria u Innsbrucku, živa i voljna za suradnju. Teatrom i filmom se nije više nikada bavila. Svega se sjeća s nostalgijom. Jedino, unatoč nastojanju… ne sjeća se Lee Deutsch.

  • Naslov: Lea i Daria
  • Redatelj: Branko Ivanda
  • Zemlja: Hrvatska
  • Godina: 2011
  • Trajanje: 55 min.
  • Žanr: Dokumentarni

Trailer