Logo
22. - 28. 5. 2011. KINO EUROPA

Filmski program

Filmske projekcije od 22. do 28. svibnja 2011., kino Europa, Zagreb.
Tema 5. Festivala židovskog filma: "Žene u Holokaustu".

Edukacijska jutra

U sklopu programa Festivala provodi se poseban projekt poučavanja mladih o Holokaustu nazvan "Edukacijska jutra".

Glazbeni program

Uživajte u veselim ritmovima klezmer bendova iz različitih dijelova Europe, te gostovanjima poznatih svjetskih i domaćih DJ-a.

Tematske izložbe

Izložba pod nazivom "Žene u Holokaustu"

Talent workshop

Međunarodna filmska radionica "International Talent Workshop" je kontinuirani projekt Udruge Festival suvremenog židovskog filma.

Branko Lustig s varaždinskim osnovnoškolcima

Objavljeno 1. Listopad 2010.
Edukacijsko jutro organizirano u suradnji Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb i grada Varaždina

30. rujna.2010. – Počasni predsjednik Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb Branko Lustig susreo se s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, prilikom čega je naglasio kako ga za Varaždin i susjedni Čakovec vežu djetinje uspomene budući da je 1941. pobjegao u Čakovec iz rodnog Osijeka i u njemu je proveo gotovo dvije godine života do odlaska u u logor.

Nakon svečanog  primanja u Gradskoj vijećnici Branko Lustig se zaputio u kino Gaj gdje je za učenike osmih razreda osnovnih škola u suradnji sa Continental filmom  održana projekcija igranog filma „Dječak u prugastoj pidžami“. Nakon filma gospodin Lustig učenicima je održao prigodno predavanje o svojem dječjem iskustvu i životu u koncentracijskom logoru; „Ništa se ne smije prešutjeti. Ništa ne smijemo zaboraviti, svega se moramo sjećati, ali moramo imati široko srce i nastojati da oprostimo.Ja sambio u logoru dosta dugo i meni su pobili cijelu familiju iz Čakovca koju sam imao, ali ja sam im oprostio, jer ako ne oprostiš, uvijek će u tebi tinjati neki bijes, a tako ne možeš živjeti.I zato treba oprostiti, ali se ne smije zaboraviti“ zaključio je Lustig.

g. Branko Lustig s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom ČehokomUčenici su istaknuli kako ih se film jako dojmio  te da su saznali mnogo novih stvari kojih u knjigama nema te da im u školskom programu nedostaje edukacije vezane uz Holokaust.“ Velika mi je čast što sam ga upoznala jer sam gledala njegove filmove, a o Holokaustu znam mnogo u usporedbi sa svojom generacijom – uzbuđena je bila Lidija Korotaj, iz Četvrte osnovne škole. I njezini vršnjaci iz Treće osnovne bili su potreseni kada su slušali čovjeka koji je preživio strahote logora. – Nevjerojatno je što je taj čovjek sve doživio i preživio – rekao je Luka Sambolec, iz Treće osnovne, dodavši da je važno da mladi doznaju istinu o svim ratnim stradanjima i strahotama. Vjeroučitelj Darko Škerbić naglasio je da je dobro što je Lustig govorio učenicima o holokaustu.

Edukacijsko jutro organizirano je u suradnji Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb i grada Varaždina.