Get Adobe Flash player
 
Talent Workshop

Vijesti

Branko Lustig s varaždinskim osnovnoškolcima

Branko Lustig s varaždinskim osnovnoškolcima

30. rujna.2010. – Počasni predsjednik Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb Branko Lustig susreo se s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, prilikom čega je naglasio kako ga za Varaždin i susjedni Čakovec vežu djetinje uspomene budući da je 1941. pobjegao u Čakovec iz rodnog Osijeka i u njemu je proveo gotovo dvije godine života do odlaska u u logor.

Nakon svečanog  primanja u Gradskoj vijećnici Branko Lustig se zaputio u kino Gaj gdje je za učenike osmih razreda osnovnih škola u suradnji sa Continental filmom  održana projekcija igranog filma „Dječak u prugastoj pidžami“. Nakon filma gospodin Lustig učenicima je održao prigodno predavanje o svojem dječjem iskustvu i životu u koncentracijskom logoru; „Ništa se ne smije prešutjeti. Ništa ne smijemo zaboraviti, svega se moramo sjećati, ali moramo imati široko srce i nastojati da oprostimo.Ja sambio u logoru dosta dugo i meni su pobili cijelu familiju iz Čakovca koju sam imao, ali ja sam im oprostio, jer ako ne oprostiš, uvijek će u tebi tinjati neki bijes, a tako ne možeš živjeti.I zato treba oprostiti, ali se ne smije zaboraviti“ zaključio je Lustig.

Učenici su istaknuli kako ih se film jako dojmio  te da su saznali mnogo novih stvari kojih u knjigama nema te da im u školskom programu nedostaje edukacije vezane uz Holokaust.“ Velika mi je čast što sam ga upoznala jer sam gledala njegove filmove, a o Holokaustu znam mnogo u usporedbi sa svojom generacijom – uzbuđena je bila Lidija Korotaj, iz Četvrte osnovne škole. I njezini vršnjaci iz Treće osnovne bili su potreseni kada su slušali čovjeka koji je preživio strahote logora. – Nevjerojatno je što je taj čovjek sve doživio i preživio – rekao je Luka Sambolec, iz Treće osnovne, dodavši da je važno da mladi doznaju istinu o svim ratnim stradanjima i strahotama. Vjeroučitelj Darko Škerbić naglasio je da je dobro što je Lustig govorio učenicima o holokaustu.

Edukacijsko jutro organizirano je u suradnji Udruge festival suvremenog židovskog filma Zagreb i grada Varaždina.