Get Adobe Flash player
 
Talent Workshop

Vijesti

Održano predavanje u Osijeku

Udruga Festival suvremenog židovskog filma Zagreb i Grad Osijek kao domaćin organizirali su Edukacijsko jutro o Holokaustu za učenike osiječkih osnovnih škola dana 16.rujna u kinu Europa.

 Pred nešto više od 350 učenika i njihovih nastavnika u suradnji sa Continental filmom prikazan je film “Dječak u prugastoj pidžami“, Marka Hermana. Film je kao sastavni dio edukacije poslužio kao uvod u predavanje koje je gospodin Lustig potom održao učenicima.

 Životna priča počinje sjećanjem na sretno djetinjstvu u predratnom Osijeku koje biva brzo prekinuto vihorom rata, te kao  devetogodišnji dječak napušta svoj rodni grad i odlazi s majkom k rodbini u Čakovec, gdje ga nakon nekoliko mirnih mjeseci opet sustižu ratne strahote te biva deportiran u logor Auschwitz, a kasnije i u Bergen-Belsen. Kao dječak odvojen od majke provodi dvije najteže godine u životu okružen svakodnevnim strahotama i borbom za vlastiti život. Uspijeva preživjeti kako sam kaže; zahvaljujući dobrim ljudima koje je susretao i na najužasnijim mjestima.

 Gospodin Lustig djeci je poručio da se dobro uvijek dobrim vraća te od njih očekuje da postanu pošteni i odgovorni građani ovoga društva. Učenici su vrlo pažljivo pratili predavanje te vjerujemo kako će im ostati u trajnom sjećanju.

Nakon predavanja, gospodin Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka uručio je gospodinu Branku Lustigu plaketu počasnog građanina grada Osijeka.