Get Adobe Flash player
 
Talent Workshop

Vijesti

Predstavljen 4. Festival židovskog filma Zagreb

Od 23. do 29. svibnja zagrebačka publika uživat će u 43 filmska ostvarenja na temu „Pravednici među narodima“

Danas je u hotelu Sheraton održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program 4. Festivala židovskog filma Zagreb. Od 23. do 29. svibnja ove godine u kinu Europa u Zagrebu po četvrti put zaredom će se održati Festival židovskog filma Zagreb. Festival predvodi gospodin Branko Lustig, dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade Oscar koji je u suradnji s direktoricom Festivala Natašom Popović ove godine odabrao 43 film, od čega 15 igranih, 22 dokumentarna i pet kratkih. Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je „Pravednici među narodima“.

Čast otvorenja ovogodišnjeg izdanja Festivala dobio je njemački film „John Rabe“ koji govori o spašavanju kineskih radnika tijekom japanske okupacije Kine za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na projekciji filma pridružit će nam se i redatelj filma g. Florian Gallenberger.

Drugi dan Festivala posvećen je bugarskoj kinematografiji, predvođen filmom „Putovanje u Jeruzalem“. Tim povodom, svečani gost Festivala je bugarski car Simeon Drugi. Švedska i danska kinematografija obilježavaju treći dan, a značaju Festivala i njegovoj prepoznatljivosti doprinijet će gostovanje glavnog glumca filma „God afton Herr Wallenberg“, Stellana Skarsgårda. Maroko je poveznica četvrtoga dana Festivala te posjetitelji Festivala mogu uživati u marokanskim filmovima poput „Adieu meres“. Svaki dan u dnevnom programu prikazivat će se dokumentarni filmovi, dok su kasno večernje projekcije posvećene izraelskoj kinematografiji.

Povrh prikazivanja i promocije kvalitetnih filmskih ostvarenja iz cijeloga svijeta toga, Festival ima cilj promicati multikulturalnost, toleranciju te poštovanje i razumijevanje među različitim narodima unutar svih dobnih skupina. Tako će uz filmove ovogodišnji Festival obogatiti tri obrazovna jutra za učenike osnovnih i srednjih škola te studente, filmska radionica –Talent Workshop i bogat glazbeni sadržaj. Stoga će ove godine na Festivalu židovskog filma Zagreb nastupiti duo EmmaLee, izraelski sastav The Shuk, austrijski Ansambl The Klezmer Connection i Groovecaffe. Spektakularno zatvaranje organizirano je u suradnji s udrugom za promociju audio-vizualnih umjetnosti Confusion te će se održati u subotu, 29. svibnja u staroj tvornici Jedinstvo s glavnim gostima večeri, poznatim bečkim sastavom KU BO aka Stereotyp. Uz KU BO nastupit će i domaćini, confusion DJ-i, a za screen setup i VJ-ing pobrinut će se VJ Liik.

Na ovogodišnjem Festivalu, drugi put zaredom, uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske pripremljen je edukacijski program po kojem je Festival židovskog filma Zagreb poseban i prepoznatljiv. U suradnji s Continental filmom organizirana je jednodnevna edukacija za učenike sedmih i osmih razreda, koja će se održati 26. svibnja 2010. u 11,00 sati u Movieplex kinu u Centru Kaptol. Uz projekciju filma „Dječak u prugastoj pidžami“ program edukacije uključuje i prigodno predavanje predsjednika Festivala gospodina Branka Lustiga. Edukacijska jutra za učenike srednjih škola i studente održat će se 25. i 27. svibnja u kinu Europa u suradnji s austrijskom Službom za sjećanje na žrtve Holokausta iz Innsbrucka te Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba. Publika će ove godine vidjeti dokumentarni film „Zvijezde koje nikada neće izblijedjeti“.

Treću godinu zaredom u sklopu Festivala židovskog filma Zagreb organizirana je Međunarodna filmska radionica (Talent Workshop) koja se ove godine održava od 20. do 28. svibnja. Deset polaznika, od kojih četvero iz Hrvatske te šestoro međunarodnih, pod stručnim vodstvom u teorijskom i praktičnom radu, realizirat će dva kratkometražna filma. Mladi talenti imati će priliku svoje radove prikazati i zagrebačkoj publici na projekciji koja će se održati 29. svibnja. Mladi budući filmaši imati će priliku raditi sa Brankom Lustigom, Martinom Brinklerom, Francescom Crispinom, Florianom Gallenbergerom, Brankom Istvančićem, Daliborom Matanićem i Nenadom Puhovskim. U žiriju za odabir najboljeg Talent Workshop kratkometražnog filma su producentica Sandra Basso, redatelj Zvonimir Jurić i glazbenik Damir Urban.