Get Adobe Flash player
 
Talent Workshop

Vijesti

Poštovani umjetnici i sudionici Festivala, dragi gosti i prijatelji!

Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Pripala mi je iznimna čast da vas pozdravim i zaželim srdačnu dobrodošlicu na 4. festival židovskog filma koji se održava u hrvatskoj metropoli. U Zagrebu se godišnje ili bienalno održavaju ugledni filmski festivali međunarodnog karaktera, kao što su Međunarodni festival crtanog filma (Animafest), Međunarodni festival dokumentarnog filma (ZagrebDox) i drugi.

Ali Grad Zagreb i Republika Hrvatska posebno su ponosni što su domaćini jedinog filmskog festivala na svijetu sa židovskom tematikom, festivala koji programski i edukativno prenosi istinu o Holokaustu, razvijajući toleranciju i dijalog među različitim kulturama i narodima, potičući kulturu mira, suradnje i suživota.

I mi u Hrvatskoj holokaust nad Židovima, za razliku od drugih holokausta, pišemo i izgovaramo s velikim ”H”, jer je povijesna istina da je Holokaust nad Židovima najduže trajao, zahvatio je najveći prostor zemaljske kugle i u njemu je bilo najviše žrtava.

Brojčano mala, a ugledom velika, židovska zajednica izrazitije je prisutna u hrvatskom javnom životu u posljednjih 200 godina. Kao jedna od rijetkih zemalja, rado ističemo da je Hrvatski sabor još davne 1873. izjednačio građanska prava za Židove s ostalim građanima. U Zagrebu je prije Drugog svjetskog rata, između ostalog, izlazilo i glasilo Židov, koje je promicalo židovske običaje, tradiciju i kulturu. Danas bi zagrebačka i hrvatska kultura, znanost i umjetnost bili puno siromašniji bez židovskih velikana na polju medicine i glazbe, graditeljstva i arhitekture, kazališta, knjige i filma…

Zahvaljujući ovom Festivalu, zagrebačka publika u prilici je steći dodatna znanja i spoznaje o židovskom načinu života, te njihovom identitetu i tradiciji.
Posebna je vrijednost ovogodišnje filmske smotre da je posvećena Pravednicima među narodima. To visoko priznanje Države Izrael dodijeljeno je i nekolicini naših sugrađana, a razmatraju se i novi prijedlozi za građane naše zemlje.

Ove godine zagrebačka publika i ljubitelji filmske umjetnosti, svih dobnih uzrasta, profesionalci i amateri, uživat će u raznorodnim filmskim sadržajima: projekcijama igranog, kratkog i dokumentarnog filma; filmskim radionicama, obrazovnim programima i debatama; glazbenim večerima i tematskim izložbama.

Zbog svega toga, na kraju, zahvaljujem predsjedniku Festivala, dvostrukom oskarovcu, gospodinu Branku Lustigu, da je od Zagreba, u zadnjem tjednu mjeseca svibnja, napravio svjetsku filmsku metropolu. A svim sudionicima Festivala, uglednim gostima iz zemlje i inozemstva, želim ugodan boravak u našemu gradu.

Milan Bandić,
gradonačelnik Grada Zagreba