Film „Wannsee konferencija“ potpuno besplatno dostupan 24 sata

Film „Wannsee konferencija“ potpuno besplatno dostupan 24 sata

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a uoči predsjedanja Republike Hrvatske Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA-om), besplatno pogledajte film Mattija Geschonnecka "Wannsee konferencija" (108 min., 2022.). Film je dostupan za gledanje 24 sata, od četvrtka, 26. siječnja 2022. od 17:00 sati do petka 27. siječnja do 17 sati.

Film opisuje sastanak vodećih predstavnika nacističkog režima 20. siječnja 1942. u vili u berlinskom predgrađu na jezeru Wann/Wannsee. Scenarij je izveden iz zapisnika sastanka koji je zacrtao Adolf Eichmann. Tema je bila „konačno rješenje židovskog pitanja“ – organizacija  sustavnog, milijunskog masovnog ubijanja Židova u Europi. Na konferenciji je dogovorena provedba holokausta, dakle potpuno istrebljenje Židova iz Europe, zloglasni Endlösung.

Film je dobio brojne nagrade među kojima se ističu čak dvije njemačke televizijske nagrade (Deutscher Fernsehpreis) za najbolji TV film i scenarij. Dobitnik je i prestižne nagrade Prix Europa za najbolji europski igrani film. Film je dobio odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Gledanje filma omogućili su Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer, Goethe-Institutom Kroatien, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Festivalom tolerancije - JFF Zagreb.

Film pogledajte klikom na link:


Objavljeno: January 26th, 2023

Search