Povodom Svjetskog dana izbjeglica HRT prikazuje film Mi

Povodom Svjetskog dana izbjeglica HRT prikazuje film Mi

Svjetski dan izbjeglica

Kratkometražni film redatelja Jure Pavlovića Mi nastao je u sklopu dugogodišnje suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije - JFF Zagreb / Festival of Tolerance - JFF Zagreb na temu osvještavanja domaće javnosti o problemima izbjeglica i izbjeglištva u svijetu, posebice u Hrvatskoj.

Mi./Us. dobitnik je nagrade Oktavijan hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji namjenski film u 2021. godini, a HRT ga povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica prikazuje danas u 15:49 na HRT3.

Jure Pavlović, jedan od naših najznačajnih redatelja mlađe generacije, snimio je moćan, angažiran film, nepokorenog vitalizma, koji senzibilizira javnost o izbjegličkim pitanjima i povezuje ih s globalnim kretanjima i povijestima ovih prostora druge polovice dvadesetog stoljeća.

Sam redateljski koncept koji vještim spojem arhivskih materijala i minimalističkih in your face snimaka pokušava evocirati kolektivne traume iz vlastite prošlosti i povezati ih s aktualnim trenutkom I problemima današnjih izbjeglica temelji se na svjedočanstvu više ljudi koje predstavljaju izbjeglice iz različitih perioda povijesti. Jer to je problem koji se može dogoditi svima nama.

Film je svoju premijeru imao na Svjetski dan izbjeglica, 20.06.2021. u Starom gradu Dubovac u Karlovcu, na lokaciji gdje su se stoljećima premrežavali putevi a i danas stoji usred aktualnih izbjegličkih ruta.

Osim na HRT-u film možete pogledati i online OVDJE.

Objavljeno: June 20th, 2022

Search