Zagreb Klezmer Trio

- - -
Thursday, 30. 06.
18:00
AMFITEATAR BUNDEK

Biografija

Početkom 2018. godine započinje suradnja troje etabliranih glazbenika s dugogodišnjom željom zajedničkog muziciranja sviranja klezmera,glazbenog žanra prepoznatljivog po karakterističnim izražajnim melodijama nalik ljudskom glasu. Razni glazbeni stilovi utjecali su na stvaranje klezmera (rumunjska tradicija, bugarska tradicija, jazz, …) koji postaje jedan od najprisutnijih stilova u glazbi. Klezmer u ovom sastavu triju instrumenata boju svojeg izraza duguje ponajviše klarinetu,dominantnom po dočaravanju efekata jecaja, mrmljanja, gunđanja,plakanja, ironije i senzacije svih vrsta smijeha. Trio, uz autorske kompozicije svojih članova

jednako poseže za obradama glazbe tradicije tanga i utjecaja folklora s Istoka, ali i adventskih prigodnih pjesama U veljači 2021. Zagreb klezmer trio oprostio se od svojeg člana kontrabasista Mladena Barakovića na čije mjesto dolazi Dinko Stipaničev.

Trio je do sada nastupao u okviru glazbenih festivala na Krku, Rabu, u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Koprivnici, Kopru, Tuhelju te dvaput bio gost na 'Bijenalu plesa i glazbe' u Trstu. Usporedo s instrumentalnim formama, Zagreb klezmer trio ostvaruje suradnju  s plesačima u koreografiji pod nazivom 'DIJALOZI- glazba Europe' u organizaciji Bet Israela s nastupima u Zagrebu, Trstu i Rijeci. U pripremi je izdanje novog studijskog nosača zvuka uz aktualnu objavu  viralnog projekta 'Staro i novo u umjetnosti klezmera' na platformi youtube.

Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, trogodišnje usavršavanje nastavlja na  konzervatoriju u Parizu. Solistički je nastupio s brojnim relevantnim hrvatskim ansamblima te ostvario suradnju s uglednim dirigentima i kompozitorima. Član je više komornih sastava te je aktivan u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Predaje klarinet u statusu profesora savjetnika na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Mario Igrec diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a 'Status' za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno - za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.

Dinko Stipaničev magistrirao je klasični kontrabas 2018. godine na Glazbenoj akademiji u Skopju. Od 2019. godine bio je stalni član Simfonijskog  orkestra  Hrvatske  Radio  Televizije. Iste godine osnovao je i bend Re:Set s Vlatkom Butković i Zoranom Tomićem, s kojima stvara autorsku glazbu te potpisuje aranžmane na svim pjesmama koje bend stvara. U svojoj dinamičnojj glazbenoj karijeri Dinko je bio član mnogih bendova od kojih su neki Sick Swing Orchestra, Small House Brown, Swingers, Hard Time, Billie and the kids, Jewsers, No Mans Land itd. Redovito nastupa na koncertima klasične glazbe, jazz i blues koncertima u Hrvatskoj i  inozemstvu. Predaje kontrabas na Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu