Friday, 01. 07.
20:30
KINO "SVE SE MIJENJA"

U panel raspravi osvrnut ćemo se na dokumentarni film „Nasim“ u kojem je prikazan najveći europski izbjeglički kamp — Moria, u Grčkoj — koji je bio predviđen za prihvat do 3000 izbjeglica, ali do 2020. godine u njemu je bilo više od 12,000. U teškim uvjetima, afganistanska majka Nasim i njeno dvoje djece, suprug i šira obitelj pokušavali su preživjeti dok su čekali saslušanje za azil…

U diskusiji ćemo tražit odgovore na pitanja koliko se u Europi i u Hrvatskoj, od strane institucija nadležnih za zaštitu, osobnu i pravnu sigurnost i prava izbjeglica poštuju njihova temeljna ljudska prava i slobode. Izbjeglice su jedna od najranjivijih skupina suvremenog svijeta, pa je odnos hrvatske države i njezinih institucija kao i odnos lokalnog stanovništva prema njima ključan, ukoliko se doista, a ne deklaratorno, žele prihvatiti i time pomoći njihovoj integraciji i inkluziji. 

Jesu li izbjeglice dobrodošle u Hrvatsku, kako izvještaji o pushbackovima utječu na ugled Hrvatske u svijetu, hoće li Hrvatska nastaviti sa programom preseljenja izbjeglica te kako će izgledati uključivanje izbjeglica u društvo sada kada je njihov broj porastao, samo su neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati s najrelevantnijim sugovornicima. 

Tolerance Talk se održava u suradnji s UNHCR Hrvatska.

Moderatorica:Jasmina Popović, novinarka na Hrvatskoj radio televiziji