Sunday, 03. 07.
19:45
KINO "SVE SE MIJENJA"

Diskusija se održava uz dokumentarni film "Još sam ovdje" koji potvrđuje život i slavi izvanrednu Elle Blumenthal koja se na proslavi svoga 98. rođendana otvara bliskim prijateljima i obitelji o preživljavanju tijekom Holokausta, na način na koji to nikada prije nije činila.

Festival tolerancije već punih 16 godina govori o temi revizionizma te je u posljednjih 13 godina održao gotovo 100 svjedočanstava preživjelih holokausta kao i predavanja inozemnih stručnjaka za učenike osnovnih i srednjih škola te fakulteta. Gotovo 40.000 mladih je prošlo kroz programe edukacije o Holokaustu koje kontinuirano kroz godinu održava Festival.

Inspirirani filmom "Još sam ovdje" ovom prilikom još jednom želimo upozoriti javnost da je sve manje živih svjedoka koji svijet mogu podsjetiti na strahote Holokausta i stradanje Židova i drugih naroda prije i tijekom Drugog svjetskog rata, a sve više revizionizma povijesnih činjenica vezanih za stradanja i žrtve nacističkog njemačkog i ustaškog režima u NDH, na njihovu brutalnost, okrutnost i nasilje koje su ubijale čovječnost i čovjeka. I ovaj razgovor je prilika za senzibilizaciju hrvatske javnosti na prisutnost antisemitizma i antisemitskih ideja u nizu europskih država, pa tako i u Hrvatskoj.

Postavit će se pitanja poput ovih: Kako se suprotstaviti revizionizmu, lažiranju povijesnih činjenica i isticanju simbola ustaškog režima i NDH u hrvatskoj javnom životu? Da li u hrvatskom obrazovnom sustavu ima mogućnosti za napredak? Kakva je u tome uloga i odgovornost vlasti, a kakva medija?

Također će u sklopu razgovora biti predstavljen novi program Europske unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV) 2021.-2027. koji je najveći program u povijesti Europske unije namijenjen promicanju i zaštiti vrijednosti Unije: antisemitizma, temeljnih prava, zajedničke europske povijesti, demokracije, vladavine prava, transparentnosti i dobrog upravljanja. Cilj je zaštita i promocija prava i vrijednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o temeljnim pravima i primjenjivim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, kroz pružanje financijske podrške neprofitnom i javnom sektoru radi očuvanja i daljnjeg razvoja otvorenih, demokratskih, ravnopravnih i uključivih društava. U sklopu razgovora čut ćemo o prethodnim projektima- primjerima dobre prakse te o raznim drugim kreativnim aktivnostima s kojima se u sklopu Programa mogu obraditi teme uzroka totalitarnih režima, očuvati sjećanja i odati počast žrtvama totalitarnih režima, kao i obilježiti ključni datumi iz novije europske povijesti.

Tolerance Talk se održava u suradnji s Nacionalnom kontakt točkom programa Unije Građani, jednakost, prava i vrijednosti koja djeluje pri Uredu za udruge Vlade RH.

Moderatorica:

Jasmina Popović, novinarka na Hrvatskoj radio televiziji