Židovska svakodnevica i antisemitizam u Europi

Židovska svakodnevica i antisemitizam u Europi

Edukacijsko jutro, edukativni program koji se razvija od 2009. godine, imalo je posebno digitalno izdanje u sklopu platforme Dijalogija Festivala tolerancije. Na Edukacijskim je jutrima tijekom godina sudjelovalo više od 35 tisuća učenika i njihovih profesora iz šest različitih zemalja šire regije a na njima učenici osnovnih i srednjih škola imaju rijetku i jedinstvenu priliku proučavati holokaust i druge genocide kroz niz iznimnih programa uz sudjelovanje preživjelih holokausta te inozemnih stručnjaka.

Studeni je mjesec u kojem se obilježava godišnjica Kristalne noći, naime u noći s 9. na 10. studeni 1938. započeli su masovni progoni Židova u tadašnjoj Njemačkoj. Predavačice Marina Chernivsky (naslovna fotografija) i Jasminka Domaš svoj su fokus usmjerile na situaciju u Europi, Njemačkoj i Hrvatskoj danas, na život i rad židovskih zajednica, ali i prema fenomenu antisemitizma koji bilježi porast u cijelome svijetu pa tako i u Europi.

Marina Chernivsky je psihologinja i bihevioristica čije je područje istraživanja antisemitizam i diskriminacija. Voditeljica je Centra kompetencije za prevenciju i osnaživanje židovske zajednice te predsjednica udruge i savjetovališta za žrtve antisemitizma i diskriminacije OFEK. U sklopu Edukacijskog jutra govorila je o pozitivnim stranama židovskog života u Njemačkoj, o organizaciji života izvan židovskih općina, o politizaciji, o umjetnosti i kulturi te o sprečavanju antisemitizma.

Jasminka Domaš nagrađivana je hrvatska spisateljica, novinarka i znanstvenica. Predaje judaizam na teološkim fakultetima zagrebačkog Sveučilišta. Za svoj istraživački rad primila je više priznanja najznačajnijeg svjetskog Muzeja holokausta u Jeruzalemu Jad Vašema kao i izraelskog Muzeja boraca iz Varšavskog geta. Jedna je od utemeljiteljica Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj. Više je godina bila aktivna članica Svjetske konferencije religija za mir i sudionica mnogobrojnih mirovnih tribina u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svom je izlaganju govorila o štetnosti predrasuda prema Židovima čiji je izvor u nepoznavanju židovske vjere, kulture i povijesti te o antisemitizmu novijeg doba. Govorila je i o trenutnoj židovskoj svakodnevnici kod nas.

Edukacijsko jutro je putem platforme Dijalogija pratilo više od 450 učenika i njihovih profesora iz 15 hrvatskih srednjih škola.

Program je organiziran u suradnji s Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, a nastao je u okviru manifestacije 1700 godina židovskog života u Njemačkoj.

Dijalogija je edukativna platforma koju u školskoj godini 2021/2022. podržavaju Grad Zagreb, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Objavljeno: November 17th, 2021

Search