Završio open-air fot

Završio open-air fot

GLAZBENI PROGRAM

”Festival tolerancije u open air izdanju je prošao pravo vatreno krštenje u smislu vremenskih uvjeta - imali smo i sunce i kišu i vjetar i munje. Svejedno, jako dobra posjećenost i pozitivni dojmovi posjetitelja znak su da smo napravili dobar potez s izlaskom iz kinodvorana u ovo doba korone. Bundek je odlična, neiskorištena zagrebačka lokacija i vjerujem da će mnogi pratiti naš primjer. Zahvaljujem od srca svima koji su pomogli da se prvi open air Festival tolerancije održi u svim ovim zahtjevnim uvjetima. Dobar tim i doista veliki entuzijazam i trud i od strane organizacije, ali i od strane partnera, posebice Grada Zagreba, HAVC-a, Orbica i Atlantic grupe, rezultirali su odličnim festivalom”, rekla je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Gost festivala mađarski režiser László Illés predstavio je nagrađivani film Pastir čija je tematika holokaust, a režiser Ognjen Sviličić govorio je o suradnji sa slovenskim kolegom Damjanom Kozoleom na filmu Polusestra, priči o kompleksnom odnosu dvije polusestre iz priobalnog gradića Izole. Uz Genezu zla, na ovogodišnjem Tolerance Talku koji se vezao uz filmove otvorila se još jedna važna društvene tema o pravima žena nad kojima je izvršeno nasilje. Nažalost, intrigantan i nagrađivan film Poticanje redatelja Yarona Zilbermana zbog loših vremenskih prilika nije imao hrvatsku premijeru u sklopu open-air izdanja 14. Festivala tolerancije. Film će biti prikazan u novom terminu i na novoj lokaciji.

”Na Bundeku smo uspjeli prikazati nekih dvadeset posto planiranog programa za ovu godinu i vjerujem da smo se novoj publici sjajno predstavili. Prikazali smo filmove koji su i društveno i umjetnički visoko relevantni, sve redom hrvatske premijere i stoga posebno raduje odlična posjećenost. Nismo kalkulirali, ostali smo dosljedni sebi i to se isplatilo. Možemo biti ponosni i na naš trud i na ostvarene rezultate”, izjavio je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.


U sklopu festivala mogle su se pogledati 
dvije sjajne izložbe.

U suradnji s poznatim hrvatskim dizajnerima i UNHCR-om Hrvatska u javnom prijevozu u Dubrovniku, Osijeku, Splitu, Zadru i Zagrebu bila je postavljena ReD - izložba dizajniranih plakata koji tematiziraju položaj izbjeglica u svijetu i Hrvatskoj. Izložba Križ pomirenja multimedijalne, angažirane i avangardne umjetnice Vere Fischer također je prenijela ideje pomirenja i tolerancije.


Opis fotografije


Biom, Prava šapa, Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), Zaklada Zajednički put i Domino, udruge su koje su predstavile svoj rad i programe tijekom festivala. A kako je festival poznat po sjajnom glazbenom programu, ove je godine publika plesala uz Porto Morto DJ Set, DJ Felvera, DJ Alena S., The Bonebomb, SoulBeat, Nepenthe, Zbor Domaćigosti, Doru Škender i Juraja Krešu Lovrića.

Edukacijski programi 14. Festivala tolerancije održat će se u listopadu i studenom i nastaviti rad Branka Lustiga. Na tradicionalnim Edukacijskim jutrima govorit će se o važnosti očuvanja sjećanja na holokaust zahvaljujući svjedočanstvima preživjelih holokausta i predavanjima međunarodnih stručnjaka iz Francuske, Njemačke i Austrije. Jesen donosi i program Film i diskusija u kojem će se na kreativan način učiti djecu o problemima s kojima se susreću izbjeglice prilikom integracije u društvo te o važnosti prihvaćanja različitosti.

Objavljeno: February 4th, 2021

Search