Silvio Vujičić dizajnirao mini kolekciju za Festival tolerancije

Silvio Vujičić dizajnirao mini kolekciju za Festival tolerancije

Moda je važan medij kod apostrofiranja tema tolerancije, a to najbolje pokazuje i suradnja umjetnika i dizajnera Silvia Vujičića s Festivalom tolerancije. Mini kolekcija odjeće koju je brand E.A. 1/1 S.V. dizajnirao za Festival tolerancije,  tematski se naslanja na simbolizam i tradicionalnu židovsku baštinu. Odjevni predmeti poput židovskog molitvenog šala Tallit-a i Kippah, pokrivala za glavu koji nose muškarci tijekom molitve, reinterpretirani su u suvremene odjevne predmete poput T-shirta, hoody-ja te potkošulje.

Simbolični židovski elementi poput ugaonih kvadrata i tzitzita (cict), resice koje se nose na tradicionalnoj ili svečanoj židovskoj muškoj odjeći  transformirani su dodavanjem otisaka s motivima dekonstruiranog logotipa Festivala Tolerancije te trenutačne židovske kalendarske godine kao broja koji je većini ljudi nepoznat. 

"Modna kampanja koristi Google translate kao aplikaciju za snimanje i uspostavu samog koncepta – komunikacije, mutacije jezika i kultura. Googlova besplatna usluga prevodi riječi te same simbole na odjevnim predmetima na više od sto jezika i to u „real time-u“ (pravom vremenu) snimanja ovog editorijala, otvarajući nove prostorne planove unutar same scenografije." rekao je dizajner Silvio Vujičić.

Tradicionalni simboli na odjevnim predmetima su interpretirani znakovljem samog festivala te su uz pomoć kamere prevedeni u nove simbole, nove riječi, nove jezike i često krive prijevode. 

"Moda je prikladna za povezivanje s tolerancijom i multikulturalizmom. Odjeću tako koristimo kao katalizator promjena, fluidno i karakterno, kako bismo preskočili granice (geografske, mentalne i druge), ali i predrasude što jest i osnovna premisa Festivala tolerancije. Na mikro razini, željeli smo proširiti put društvenim porukama tolerancije kroz komunikacijsku inovaciju, uvodeći E.A. 1/1 S.V. S/S 5781 Kolekciju odjeće za Festival Tolerancije. Uspjeli smo ju ostvariti kroz suradnju sa Silviom Vujičićem." izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

Objavljeno: June 25th, 2021

Search