Kao da ih nema: Oživljavanje sjećanja na poljske Židove

Saturday, 06. 04.
18:00
MSU Zagreb

Od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u suradnji s POLIN-om – Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave predstavljene su reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, a koji govore o prošlosti tamošnjih Židova.

Murali se pojavljuju u gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva, a djelo su malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koji svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede. U Zagrebu su murali bili prikazani na panoima podijeljenima u 12 tematskih cjelina koje na pristupačan način govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore.

Projekt je pokrenut od strane Instituta Adam Mickiewicz (AMI) koji djeluje pod brendom Culture.pl. AMI je državni kulturni institut čija je misija izgraditi i komunicirati kulturnu dimenziju poljskih brendova kroz aktivno sudjelovanje u međunarodnoj kulturnoj razmjeni. AMI je pokrenuo kulturne projekte u 70 zemalja. Organizirao je preko 6000 evenata koji su privukli vise od 57 milijuna posjetitelja (od 2000. godine) na pet kontinenata. Svi projekti Instituta odvijaju se pod pokroviteljstvom vodećeg brenda, Culture.pl.

Izložba je organizirana u suradnji s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, a programi su sufinancirani sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.